E ticaret süreçlerinde aslında geleneksel yürütülen tüm ticari faaliyetler yer almaktadır. Ancak bu faaliyetler e ticarette dijital olarak yürütülür. Gerçekleştirilen dijital süreçler için yönetim ihtiyacı doğar ve internet dünyasında bu ihtiyacın önemi büyüktür. E ticaret bakıldığı zaman ürün görsellerinin yer aldığı, sepete ekle, satın al gibi butonlardan ibaret değildi. Bu süreçlerin ekrana yansıyabilmesi için arka planda yürütülmesi gereken işlemler ve görevler bulunur. Site üzerinde yer alan ürünlerin stok kontrollerinden kargolama aşamasına kadar bulunan her detay için dikkat isteyen bir yönetim büyük önem arz eder. Dikkat isteyen bu işlemlerin merkeziyetçi bir yapı ile yönetilmesi entegrasyon sistemi ile mümkün olmaktadır.
Entegrasyon nedir?
Bütünleşme ve uyum gibi anlamlara sahip olan entegrasyon, e ticaret üzerinde yürütülen operasyonları, uyumlu ve büyünleşik bir sistem içerisinde yönetmeyi sağlayan uygulama ve yazılımlar olarak tanımlanmaktadır. Tek bir merkezde tüm operasyonel süreçleri toplayan bir sisteme sahiptir. Ek olarak farklı platformlarda bulunan verilerinde tek bir panelde yönetilmesini mümkün kılmaktadır. Entegrasyon sisteminin bulunmadığı bir e ticaret sitesi hiçbir sürecini efektif olarak yürütemez ve sağlıklı bir işleyiş sağlanamaz. Site içeriği olan ürün, satış, tedarik ve gönderim gibi önemli detaylar entegrasyon sisteminin ana konuları arasındadır. E ticaret sürecinde tek bir noktadan takip edilen işlemler için elde edilen verilerin etkili analizinin yapılması çok önemlidir. Bu noktada verilerin toplanması ve elde edilen verilerin entegrasyon çözümü doğru satış bakış açısı için gereklidir. Logo Yazılım’ın konu ile ilgili entegrasyon uygulamasını inceleyebilir, bu süreçte en doğru adımların nasıl alınacağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Entegrasyon ne işe yarar?
Entegrasyon sistemleri e ticaret platformlarında birbirleri ile bağlantılı çalışmaktadır. Sistemler bir araya getirildiğinde ise efektif ve verimli bir kullanım sunulur. Birden fazla alt sistemi tek bir üst sisteme bağlayan entegrasyon sistemleri, karmaşık yapıların da önüne geçerek kullanım kolaylığı sunan bir sisteme sahip olmayı mümkün kılar. Yazılımlar, bilgisayar ağları, programlar ve uygulamalar üzerine çalışan bu sistemler, arayüzleri çevirme gibi işlemleri sağlar. Yani belirli olan bir arayüzdeki işlemler, entegre olan programın panel arayüzü üzerinden yönetilir ve böylelikle maliyet ve zaman tasarrufu sağlanır.
Sanal POS, kargo, muhasebe, pzar yeri ve tedarikçi gibi farklı entegrasyon sistemleri bulunur. Aynı ürünü birden fazla internet sayfası üzerinde satışı mümkün kılan sistemler Pazar yeri sistemlerine örnek olarak verilebilir. Bu sistemler stok bilgisini kaynaktan alırlar ve ürünlerin hangi kanaldan satışının yapıldığı fark etmeksizin stok güncellemesi gerçekleşir. Ödemeler ise Sanal POS sistemi ile alınırken faturalar ise muhasebe sistemi ile anlık olarak kesilebilmektedir.
Entegrasyon modeli nedir, nerelerde kullanılır?
Birçok farklı amaca hizmet sunabilecek sistem modelleri bulunmakta ve her bir entegrasyon medeli, farklı ihtiyaçları karşılamaktadır. Satış sürecinin başından sonuna her aşama bu sistemlerle tamamlanabilmektedir. E ticaret sitenizin güçlü bir altyapı üzerine ihtiyaç duyduğunuz entegrasyon modelinin kurulumunu sağlayayarak sağlıklı satışlar yapabilirsiniz. Entegrasyon modelleri;
- Pazar yeri entegrasyonu
- Muhasebe entegrasyonu
- Tedarikçi entegrasyonu
- Sanal POS entegrasyonu
- Kargo ve lojistik entegrasyonu
- Santral entegrasyonu şeklinde sıralanabilir. Her bir model farklı bir ihtiyaca cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır.
e Ticaret entegrasyon kullanım alanları
Günümüzde e ticaret ve entegrasyon birbirlerinden ayrılması mümkün olmayan kavramlardır. Önceden geleneksel yani manuel olarak yürütülen işlemler bu sistemlerin geliştirilmesi ile birlikte dijital ortama taşınarak çok daha kolay, hızlı, etkili ve doğru bir şekilde yürütülmektedir. Entegrasyon hizmetleri ile e ticaretin mantığını oluşturan dijital süreçler verimli şekilde yürütülmesini sağlar. Hizmetler ve yürütülen işlemler çok hızlı bir şekilde tamamlanırken, insan gücüne duyulan ihtiyaç minumuma inmektedir. E ticaret entegrasyon sistemleri; ürün temini, stok kontrolü, görseller, iletişim, ödeme ve kargolanma süreçlerinde, her detay ve adımda kullanılmaktadır. Bu gibi birçok süreç ve işlemler için e ticaret ile ilişkisi bulunan firmalar beraberinde entegrasyon hizmeti de sunmaktadır.